Themabijeenkomst over ouderen en alcohol

Op woensdag 11 maart organiseert Pluspunt een themabijeenkomst over Alcohol en ouderen. De bijeenkomst vindt plaats in het Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, Rotterdam. Het begint om 10.00 uur en de toegang is gratis.

Alcoholproblemen komen vaker onder ouderen voor dan gedacht. De laatste tien jaar is de alcoholproblematiek vrijwel verdubbeld. Omdat de bevolking in hoog tempo vergrijst is het aannemelijk dat de alcohol- en verslavingsproblematiek onder ouderen nog meer zal toenemen.
Het is een onderwerp dat emoties oproept. De meningen zijn verdeeld. Gun een oudere toch z’n borreltje, zegt de een terwijl de ander wijst op de risico’s van drank. Men is minder tolerant over een oudere die teveel drinkt dan over een jongere. Als oudere hoor je immers wijzer te zijn. Dit kan aanleiding zijn voor een betuttelende houding van de omgeving: hulpverleners en familieleden.

Bij het bepalen of en hoe aandacht besteed moet worden aan een mogelijk alcoholprobleem bij een oudere zal er steeds gezocht moeten worden tussen de twee uitersten. Pluspunt heeft de preventiemedewerker van Bouman GGZ gevraagd voorlichting te geven over dit onderwerp. Naast behandeling van mensen met een verslavingsprobleem, richt de Bouman GGZ zich ook op het voorkomen van schade door drugsgebruik of overmatig alcoholgebruik.

De voorlichting is bedoeld voor ouderen zelf, voor mensen die te maken hebben met een oudere met een alcoholprobleem en voor professionals. Met de aanwezigen wordt gepraat over de feiten, de meningen en de dilemma’s.

Informatie: Anja Moll

terug