HET TOEKOMSTIGE WONEN
over wonen, gebruik van domotica en aanpasbaar bouwen

Stelt u zich eens voor: met uw afstandsbediening van de televisie de gordijnen dicht doen en de verwarming hoger zetten. Automatisering in huis oftewel domotica is de toekomst van het wonen. Domotica zorgt ervoor dat u langer in uw eigen huis kunt blijven wonen.  

Op woensdag 5 oktober organiseert Pluspunt een themabijeenkomst over wonen, woonwensen, gebruik van domotica bij senioren en aanpasbaar bouwen.                      

Uit onderzoek van Smart Agent blijkt dat 72% van de senioren zich richt op leven in eigen huis in een omgeving waarbij men zich veilig voelt. Omdat senioren verschillende levensstijlen hebben, is het moeilijk om een ideaal woningtype aan te bieden. André Kamphuis, senior onderzoeker, vertelt tijdens de bijeenkomst over het onderzoek naar de woonbehoeften van senioren. Smart Agent is een bedrijf dat gespecialiseerd is in consumentenbeleving en leefstijlen.

Studenten van de Hogeschool Rotterdam hebben in 2010 in opdracht van de COSBO-Rotterdam een onderzoek gedaan naar het zelfstandig wonen van senioren. Welke knelpunten ervaren ouderen hierbij en welke voorkeuren en ideeën hebben zij ten aanzien van zelfstandig wonen. Het bouwen mét senioren in plaats van bouwen vóór senioren is een conclusie uit het onderzoek. Christine Pijnappels, docent en onderzoeker aan de Hogeschool Rotterdam geeft informatie over het onderzoek en de resultaten.

In de toekomst zal de vraag naar zorg toenemen. Het gemak van domotica en digitale thuiszorg kan langdurige zorg vergemakkelijken. U kunt daarbij denken aan videocontact met uw zorginstelling. Yvonne Schikhof, projectleider technologie for care heeft onderzoek gedaan naar vraaggestuurde (zorg-) domotica. Zij gaat in op de vraag hoe de verbinding van mensen met hulp van communicatie technologie tot betere zorg en meer participatie kan leiden.

Op Zuid is het project De Vitale Link gestart waar ouderen en professionals met behulp van ict-toepassingen werken aan de zorgvraag. Het doel is om de participatie van senioren te vergroten en meer kennis op te bouwen voor het ontwikkelen van een integraal systeem voor nieuwe zorgwoningen. De Woonadviescommissie, onderdeel van Stichting Platform Agenda 22 geeft informatie over het aanpasbaar bouwen van woningen. Karen van Erp, bouwkundig adviseur vertelt over de werkwijze van de commissie.

Datum: woensdag 5 oktober 2011
Locatie: Wijkcentrum De Esch, Rijnwaterstraat 7-23, Rotterdam
Entree: Gratis
Aanmelden: 010 – 467 17 11 of per email

De themabijeenkomsten worden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en Stichting Bevordering Maatschappelijke Dienstverlening Rotterdam    

Klik op de foto voor ons Jaarverslag 2022 (pdf)

 

Follow PluspuntSenior on Twitter