Senioren en het nieuwe vrijwilligerswerk

Themabijeenkomst op 21 november

Vrijwilligerswerk wordt steeds meer gezien als een economisch verantwoord alternatief dan als een uitdrukking van gemeenschaps- en burgerzin. Ook voor de vrijwilligers zelf heeft het vrijwilligerswerk vaak een andere betekenis gekregen. Waar men het vroeger deed om iets voor de medemens te betekenen, is het nu een prestatie waar men trots op is en waar men eigenwaarde aan ontleent. De ondernemende vrijwilliger is in opkomst!

Op woensdag 21 november organiseerde Pluspunt een themabijeenkomst over Senioren en het nieuwe vrijwilligerswerk. 

Programma 
Hanneke Willemsen, socioloog, filosoof en coach ging in op deze opwaardering van het vrijwilligerswerk in relatie tot de derde levensfase. Dit deed ze aan de hand van de begrippen arbeid, werk en handelen. Hieronder vindt u de powerpoint van de lezing van Hanneke Willemsen. En hier als pdf.


Kees Penninx van ActivAge vertelde vervolgens over zijn onderzoek naar welke typen vrijwilligers er zijn, waarom zij vrijwilligerswerk doen en waar die motivatie vandaan komt. Van daaruit ging hij in op de vraag wat vrijwilligersorganisaties moeten bieden om mensen in de derde levensfase te boeien voor vrijwillige inzet.

Hieronder vindt u de powerpoint van de lezing van Kees Penninx. En hier als pdf.

 

 

Met de deelnemers werd hierna besproken of de inzet van senioren een goedkoop middel is vanuit de overheid om ‘gaten te vullen’. Is het inderdaad iets om trots op te zijn of ligt het nog weer anders? In gesprek met de zaal werden nieuwe wegen verkend op het terrein van vrijwilligerswerk en de rol die senioren daarin zelf kunnen hebben.

Informatie: Anneke Boer

Klik op de foto voor ons Jaarverslag 2022 (pdf)

 

Follow PluspuntSenior on Twitter