Themabijeenkomst Ouderenmishandeling

een voorlichting voor senioren die als vrijwilliger met senioren in contact komen.

Op woensdag 18 april organiseert Pluspunt bij De Leeuwenhoek, West Kruiskade 54, 3014 AW Rotterdam, een themabijeenkomst over ouderenmishandeling. De bijeenkomst is van 10.15 uur tot 12.30 uur, de toegang is gratis.

Bij ouderenmishandeling denkt u al snel aan lichamelijke mishandeling. De mishandeling kan gebeuren door personen van wie de oudere in de persoonlijke of in de professionele sfeer afhankelijk is. Het gaat daarnaast ook om psychische mishandeling, verwaarlozing, financiële uitbuiting, seksueel misbruik en/of schending van rechten. Deze verschillende soorten van ouderenmishandeling komen vaak naast elkaar voor.
Wanneer ouderen dit wordt aangedaan, denken ze vaak dat ze er weinig aan kunnen doen, of ze vergoelijken het. Ze doen al snel uitspraken als: ’Het is niet anders. Ik heb me er maar bij neergelegd. Wanneer ik hulp zoek zeggen ze straks nog dat ik dement ben. Ik ben niet gek of zo. Ze willen me in een bejaardentehuis stoppen, maar als ik daar ga wonen ga ik dood van verdriet. Straks verlies ik ook nog het contact met het enige kleinkind dat nog bij me op bezoek komt.’

Vermoedt u ouderenmishandeling bij iemand? U kunt er iets aan doen!
Ouderenmishandeling is niet normaal. U realiseert zich dat er iets niet pluis is en u maakt zich zorgen. Het is belangrijk te weten dat ouderenmishandeling vaker voorkomt dan u denkt. Het is belangrijk te weten op welke signalen u kunt letten en met wie u contact op kunt nemen. In Rotterdam is er een Stedelijk Team Ouderenmishandeling (STO) van de GGD werkzaam. Tijdens de bijeenkomst wordt voorlichting gegeven door de heer Bas Koolen van dit team. Hij zal ingaan op de signalen en wat u kunt doen wanneer u vermoedt dat er sprake is van ouderenmishandeling. Hij vertelt ook over de werkwijze van het team.
De entree is gratis.

Programma
10.15 uur  Inloop en koffie
10.30 uur  Welkom door Heili Bassa - Pluspunt
10.35 uur  Inleiding met film door de heer Bas Koolen van de GGD / Stedelijk Team Ouderenmishandeling
11.30 uur  Vragen en gesprek met de zaal
12.15 uur  Verhalenverteller (o.v.b.)
12.30 uur  Einde 

U kunt zich voor 11 april aanmelden bij Pluspunt: 010 4671711 of per email.

Klik op de foto voor ons Jaarverslag 2022 (pdf)

 

Follow PluspuntSenior on Twitter